С наближаването на Коледа много домакинства у нас, а и

...
 С наближаването на Коледа много домакинства у нас, а и
Коментари Харесай

Еко Коледа: Ако искате да опазите природата, изберете истинска елха

 

С наближаването на Коледа доста семейства у нас, а и по целия свят са изправени пред избор – същинска или изкуствена елха да украсят в дома си? Темата за световните климатични промени, замърсяването от човешка активност и какво се случва с природата стават все по-водещи в избора на коледно дърво.

Преди дни на страницата на bTV Новините във „ Facebook “ ви попитахме каква елха украсявате за Коледа – същинска или изкуствена. Гласуваха общо 2639 души, от които 2100 са избрали изкуствена елха, а 539 – същинска.

Домакинствата, които желаят да живеят с мисъл за природата нормално избират изкуствени коледни елхи. Причината е, че по този метод не се отсичат дървета и коледните елхи могат да се употребяват по-продължително време, а освен един сезон. Това сочат и мненията на страницата на bTV Новините.

Колкото и разумно да звучи това, изборът на изкуствено коледно дърво не е потребен за природата.

Снимка: iStock

Производство и материали

Първо и на първо място би трябвало да разберем по какъв начин тези изкуствени елхи се създават.

Всяка изкуствена елха стартира с железен скелет, който се оформя като стебло и клони за дървото. Всички обособени елементи се заваряват една за друга, след което се покриват със специфична пудра, която ги прави по-здрави.

Междувременно ролки от тънка зелена пластмаса се зареждат в машина, която един път ги нарязва на ленти с дължина към 10 см. Получените части се нарязват още веднъж, още по-ситно, като в средата се оставя по-голяма основа, която да държи получените „ иглички “.

Отново с пластмаса се оформят тънките стебла на клонките, след което се прикрепят към металния скелет на изкуствената елха.

За изработката на изкуствена коледна елха се употребява най-разпространената и евтина пластмаса – поливинилхлорид или PVC .

Снимка: iStock

Продължи да четеш  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР